Monday, September 4, 2017

Τα Υπ΄Όψιν της 27 Αυγούστου 2017

Στα Υπ’ ‘Οψιν της 27 Αυγούστου, μεταξύ άλλων:

ΗΠΑ:
-Χάρβεϋ: Καιρικά φαινόμενα που γράφουν προεδρικές ιστορίες – η σειρά του Τραμπ να δοκιμαστεί.
-Η προεδρική  χάρη στον «πιό σκληρό σερίφη»: πώς επισημοποιήθηκε το δίδυμο της ανυπακοής στα ομοσπονδιακά δικαστήρια
-Τί σημαίνει η απόμάκρυνση και του δεύτερου ακραίου συμβούλου: το συζητήσιμο παρελθόν και παρόν του Σεμπάστιαν Γκόρκα και πώς στην κυβέρνηση υπερισχύει το κατεστημένο.
-Προεδρική οδηγία  για τους διεμφυλικούς στρατιώτες που ενοχλούν τα...... οικονομικά της χώρας: μικρά περιθώρια στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού.
-Ξεκινά η εκστρατεία για τη μείωση των φόρων.
-Τζάνετ Γιέλλεν εναντίον Trumponomics : Θα αλλάξει η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ;

ΕΛΛΑΔΑ:
- Ελλάδα: Η επίσκεψη Μακρόν σαν νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης – ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για μια διαφορετική παρουσία στη ΔΕΘ.
-Το πολύπλευρο γαλλικό ενδιαφέρον για την ελληνική «προίκα» αλλά και η αναγνώριση, η αναβάθμιση και η συνεργασία για την υποστήριξη της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ.
-Οι αποφασισμένοι – μέχρι στιγμής- και οι διστακτικοί της Κεντροαριστεράς:  Συρροή υποψηφίων, νέοι τρόποι ψηφοφορίας και αυτοδεσμεύσεις – ήδη-στα πλαίσια της άγρας των ψήφων.

ΕΥΡΩΠΗ
-Τα δύο πρόσωπα του γάλλου προέδρου και πώς τα εύσημα από το εξωτερικό ελαττώνουν δραματικά τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό.
- Εντείνεται ο αγώνας προτεραιοτήτων Μακρόν-Μέρκελ για την αναμόρφωση της Ευρωζώνης.
-Επάνοδος Σόϊμπλε με την πρόταση για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: τα πιθανά πλην και τα συν για τις χώρες του Νότου.
-Γερμανία, προς εκλογές: εύγλωττα ποσοστά και θέση Μέρκελ για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα και την Ιταλία.
-Λιγώτεροι μετανάστες από τη Β.Αφρική προς την Ιταλία: Τί είναι η Brigade 48 που εμποδίζει τις αναχωρήσεις από τη Λιβύη και ποιό ρόλο παίζει η απουσία νομιμοποιημένης κεντρικής εξουσίας. .

ΔΙΕΘΝΗ
-Ξαφνική ανάκληση της αμερικανικής βοήθειας στην Αίγυπτο:  Γιατί ο Σίσι πίστεψε τον Τραμπ και ο Τραμπ τον Σίσι – η διπλή απογοήτευση, η όψιμη ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα  και πώς εμπλέκεται η Β.Κορέα.
-Zapad 17 στο ανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ: Μεγάλα ρωσικά γυμνάσια απαντούν στις προκλήσεις και κυρώσεις της Δύσης.
-«Χαγιάτ Ταχρίρ ας-Σαμ», η νέα οργάνωση που εμφανίζεται στη Συρία: Ποιόν χτυπούν τα 25000 μέλη της.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.    








Τα Υπ' 'Οψιν της 20 Αυγούστου 2017

Στα Υπ’ ‘Οψιν της 20 Αυγούστου 2017, μεταξύ άλλων:

Ισπανία, Φινλανδία και – ίσως- Ρωσία: τα νέα χτυπήματα

-Τί άλλαξε, τί παραμένει το ίδιο στην τακτική  της τρομοκρατίας του ΙΣ:  «μαλακοί» και «σκληροί» στόχοι,  το νέο προφίλ των δραστών, οι απώλειες και ο συμβολισμός.
-Οι λόγοι  ανησυχίας για ενδεχόμενο χτύπημα στην Ελλάδα και Ιταλία

ΕΛΛΑΔΑ
-Ρυθμοί Μακρόν και ΔΕΘ: Η μεγάλη οικονομική και πολιτική σημασία της επίσκεψης του γάλλου προέδρου.
-Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της φετεινής ΔΕΘ:  τόνος στην περιφέρεια αλλά και ανάγκη απόδειξης βελτιώσεων σε όλη τη χώρα.
-Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σαν νέα «ατμομηχανή» της οικονομίας.
-Οι προκλήσεις του φθινοπώρου: τα έσοδα, η επιστροφή των θεσμών, το Υπερταμείο, ιδιωτικοποιήσεις – αλλά και τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.
-Ποιοί μπορεί να φύγουν , ποιοί να μείνουν στον συζητούμενο μινι-ανασχηματισμό: «κλειδί»  η καλή συνεννόηση από τώρα μέχρι τις εκλογές ( ...όποτε).
-ΔΗΣΥ, η ώρα του αρχηγού πλησιάζει:  Οι χώροι που αποτελούν τον ...χώρο της Κεντροαριστεράς  ( πολυδιάσπαση ή σύνθεση ;)  προβληματίζονται – ποιούς θα στείλουν για υποψήφιο αρχηγό; Τα πρώτα ονόματα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις: Σύλληψη  Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής, στην Ισπανία:  ανήσυχο παρελθόν αλλά χρειάζεται  - ενίοτε - και κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. 

ΗΠΑ
-Οι ενδιαφέρουσες απολύσεις και αποχωρήσεις των προεδρικών συμβούλων: οι λόγοι, οι αφορμές , το timing και από τί κινδυνεύει ο πρώην σύμβουλος για την απορρύθμιση Άϊκαν.
 -Η ταυτότητα, η νοοτροπία και οι ...συγγενείς στην  «ομάδα της Ν.Υόρκης» που έμεινε να στηρίζει τον πρόεδρο: υπερασπιστές του διεθνούς εμπορίου απέναντι στους  λαϊκιστές του συνθήματος “America first”.
-«Έκλειψη»  του ακροδεξιού συμβούλου στρατηγικής Στηβ Μπαννον  - και επανέρχεται αμέσως με μηντιακή πλατφόρμα που θα επηρεάσει τη βάση του Ντόναλντ Τραμπ.
-Πληθαίνουν  οι  διακομματικοί προβληματισμοί για την ηθική της συμπεριφοράς του προέδρου: η τάση για αποτοξίνωση του «σώματος της πολιτικής» ( «body politic») και η νομική διατύπωση που λείπει για να δικαιολογήσει μια πρόταση για καθαίρεση.
-Πολλοστή εβδομάδα με αντιφατικές προεδρικές δηλώσεις  και θέσεις: η ισοπέδωση ρατσιστών- αντιρατσιστών και η τύχη των αγαλμάτων των ηρώων του Νότου.

ΚΟΣΜΟΣ
-Αποφάσεις Τραμπ για την στρατηγική στο Αφγανιστάν: ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας σαν τελική νίκη του Πενταγώνου
-Τί αποκαλύπτουν οι προτάσεις που συζητήθηκαν και ποιά σχέση έχει η ανάθεση του πολέμου σε εργολάβους με τον νέο κινέζικο «Δρόμο του Μεταξιού»
-Κουρδικό δημοψήφισμα: Ποιός χρειάζεται ποιόν και τι μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή – αλλά όχι ακύρωση- του δημοψηφίσματος για την αυτονομία.
-Σ.Αραβία-Ιράκ: Ξαφνική συμμαχία των παλιών εχθρών για την ενίσχυση της ηγεμονίας του ενός και την επιβίωση του άλλου – και στο βάθος, το Ιράν
-Ορτέγα-Φερέρ: Η αυτοεξόριστη εισαγγελέας, ο βουλευτής σύζυγος και τα σκάνδαλα που θαμπώνουν τον ηρωϊσμό των αντιπάλων του Μαδούρο


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας

Τα Υ' 'Οψιν της 13 Αυγούστου 2017

Στα Υπ’ ‘Οψιν της 13 Αυγούστου 2017, μεταξύ άλλων:

ΗΠΑ, Σαρλοτσβιλ:
-Η πρώτη εσωτερική ήττα του προέδρου: οι γενικόλογες δηλώσεις, η ομιλία  υποστήριξης των αμερικανικών ιδανικών που δεν έγινε  και γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταδίκασε τους λευκούς σουπρεματιστές
-Η έκρηξη βίας σαν αναμενόμενο αποτέλεσμα των εντάσεων που υποβόσκουν στην αμερικανική κοινωνία – πώς συνδέονται οι προεκλογικές υποσχέσεις Τραμπ. 
-Β. Κορέα: Τί αποκαλύπτει η τελευταία κρίση με τη Β.Κορέα για την εσωτερική έλλειψη ισορροπίας στον Λευκό Οίκο: ποιός δεν ακούει τον Tillerson , ποιόν δεν ακούει ο Tillerson.

ΕΥΡΩΠΗ:
Εντομοκτόνο fipronil  σε αυγά: Ο νέος διατροφικός εφιάλτης.

-Γερμανία

Προς εκλογές: Η Μέρκελ χάνει «πόντους» αλλά δεν ανησυχεί – αφού τα προβλήματα του SPD έχουν βαθύτερες ρίζες


-Ελλάδα:
-Προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ ; Δηλώσεις και σχόλια που υποδεικνύουν σενάρια πρακτικά και πιθανά στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
-Το «μπούμ» της υποψηφιότητας Καμίνη που αλλάζει το σκηνικό στην ΔΗΣΥ: τα ονόματα  που ακούγονται για υποψήφιοι αρχηγοί.
-Περίπτωση Παππά: Νέα γκάφα ή νέα αποκοτιά της κυβέρνησης ; Η αμισθί αλλά πολιτικά αμφιλεγόμενη θέση.
-Οι τελευταίες αλλαγές στο χώρο του Τύπου πριν από την έναρξη της νέας εποχής: έντυπα που αλλάζουν ιδιοκτήτη και χαρακτήρα και θα διαμορφώσουν πολιτικές του μέλλοντος.

Β.ΚΟΡΕΑ
-Όλοι οι λόγοι γιατί δεν μπορεί να γίνει προληπτικό χτύπημα:  από τον χρόνο -που δεν έχουμε- να προετοιμαστούμε μέχρι τον χρόνο –  που έχει- η Πιον Γιάνγκ να χτυπήσει τη Σεούλ.
-Τι συμβαίνει με τον παράγοντα  Κϊνα.
- Η επικίνδυνη νοοτροπία του Λευκού Οίκου που υποτιμά  το κρίσιμο πρακτικό πρόβλημα του Κιμ Γιονγκ Ουν

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

-Οι ενδιαφέρουσες  αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική για την πολεμική απειλή Τραμπ στο Καράκας : οι σκιές του παρελθόντος  που ενώνουν αντιπάλους.

-Γιατί συμφέρει η συμπαράσταση στην κυβέρνηση Μαδούρο: μεγάλο στήριγμα η Ρωσία  -  και  όχι  από ιδεολογική συμπάθεια ( παρασύνθημα: πετρέλαιο)

ΚΟΥΒΑ
-Γιατί αρρωσταίνουν οι διπλωμάτες στην Αβάνα; Το υλικό για μια νέα κατασκοπευτική ...ταινία ( ή ντοκυμανταίρ ;)


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.