Friday, October 28, 2016

Τα Υπ΄Όψιν της 16 Οκτωβρίου 2016

Στα Υπ΄Όψιν της 16 Οκτωβρίου 2016, μεταξύ άλλων :

-Ελλάδα, ανασχηματισμός τώρα; ή «δομικός» ή καθόλου. Η σημασία της χρονικής στιγμής και του εύρους των αλλαγών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανανέωση της κυβέρνησης.

 -CETA: Η διαφωνία των Βαλλόνων τορπιλλίζει  την δύσκολη εμπορική συμφωνία ΕΕ –Καναδά:  Το δημοκρατικό έλειμμα  της προσωρινής εφαρμογής , πώς το μέλλον θα καθορίζεται από τα εμπορικά ιδιωτικά δικαστήρια  και ποιές δυνατότητες έχουν τα εθνικά κοινοβούλια  πριν από το Νοέμβρη.  

-Ταϋλάνδη, μετά τον λαοφιλή Bhumibol: Οι ισχυρές εντάσεις για τη δημιουργία νέου χαλιφάτου στη ΝΑ Ασία ισορροπίες με την Κϊνα  και  οι ισορροπίες με την Κϊνα τώρα στα χέρια της στρατοκρατικής κυβέρνησης και ενός πλαίϋ –μπόϋ διαδόχου.
-Υεμένη: Πιέσεις για εκεχειρία και αυξανόμενες διαμαρτυρίες και μαρτυρίες για την δυτική υποστήριξη στη Σ. Αραβία:  η στρατηγική σημασία των Στενών για το  διεθνές θαλάσσιο εμπόριο και τα μηνύματα από το Ιράν.
-Συρία, η μάχη για τα πλούσια κοιτάσματα της Μοσούλης: στην πρώτη γραμμή και οι Κούρδοι ενώ η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί στρατό στο ιρακινό έδαφος: πρόβλεψη για ενα εκατομμύριο νέους πρόσφυγες.
-ΗΠΑ: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στις προεδρικές εκλογές: Ποιός υποψήφιος χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής. τί αναμενόταν και τί έγινε  στο τελευταίο debate.

-«Θα δώ αν αποδεχθώ τα εκλογικά αποτελέσματα»: Τί επεσκίασε η «βόμβα» Τραμπ και γιατί η Χίλλαρυ κέρδισε και αυτή την τηλεμαχία – αλλά πρωταγωνιστές παραμένουν οι αναποφάσιστοι.

- Δημοσκόπηση ίσον καταγραφή γνώμης, όχι πράξης: Γιατί η Χίλλαρυ δεν πρέπει να επαναπαύεται μέχρι την ώρα των exit polls- και των αποτελεσμάτων! 

- Πώς το στύλ Τραμπ σφραγίζει το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού κόμματος – ακόμα και σε περίπτωση ήττας.
 

- Νέα στρατηγική Τράμπ: οι αναποφάσιστοι να ψηφίσουν...τρίτο κόμμα – ή να μείνουν σπίτι τους. Γιατί οι αριθμοί – και η ιστορία -δεν τον βοηθούν.

- Η αμφισβήτηση των αμερικανικών θεσμών που ενθαρρύνει την απολυταρχία –διεθνώς.

- Και αν όλα πάνε καλά ......Η μεγάλη πρόκληση της Χίλλαρυ μετά τη νίκη: πώς θα μοιράσει τα «οφφίκια» ανάμεσα στη
Wall Street και στον...Σάντερς: τα ερωτηματικά αρχίζουν από τώρα. 
- Κάλπες με ένταση: Η καλή προετοιμασία και γνώση των δικαιωμάτων απέναντι στις αλλαγές του νόμου και – ενδεχόμενα - τον..... εκφοβισμό.
 

- Η καταγραφή των τελευταίων τάσεων και η κινητικότητα στις προτιμήσεις των πολιτειών.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.


Τα Υπ΄Όψιν της 9 Οκτωβρίου 2016

Στα Υπ΄Όψιν της 9 Οκτωβρίου 2016, μεταξύ άλλων:

-ΔΝΤ και σασπένς: -H κατά Σόϊμπλε ερμηνεία της συμφωνίας του Μαϊου και γιατί οι συμβουλές και όχι τα χρήματα θα έβγαζαν από το αδιέξοδο και την Λαγκάρντ και τον Σόϊμπλε και την Ελλάδα.
-Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σαν προεισαγωγικό άλμα για  κυβερνητικό ανασχηματισμό.
-Νεοδημοκρατικές συμμετοχές στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και «θεσμικές»..... ενοχλήσεις του Κυριάκου.
-ΗΠΑ, το δεύτερο debate: οι ευκαιρίες που χάθηκαν και για ερωτήσεις και για απαντήσεις,  οι καλές , οι κακές και οι αδιάφορες στιγμές των υποψηφίων και πώς  το περιεχόμενο και το φορμάτ αποδείχτηκε λιγώτερο ενδιαφέρον από το timing.  ( Ακούστε το χωριστό Απόσπασμα των Υπ΄Όψιν αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας).
-Γιατί οι ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να βγάλουν τον Ντόναλντ Τράμπ από την προεδρική κούρσα.
-Γιατί τα μαγνητοφωνημένα σχόλια μπορεί να επιδράσουν δραματικά – και αρνητικά – περισσότερο σε ρεπουμπλικανούς παρά σε αναποφάσιστους.
-Wikileaks και Χίλλαρυ: Γιατί η μεγάλη έκπληξη εις βάρος της υποψηφίου των Δημοκρατικών δεν φαίνεται να ήρθε ακόμα.
-Ρωσικό χάκινγκ και δύο τρόποι αντιμετώπισης: οι γνώμες των συμβούλων του προέδρου διϊστανται: γιατί ο Ομπάμα διαφωνεί με την πολιτική της πληρωμής με το ίδιο νόμισμα.
-Συρία: Το ρωσικό βέτο που απαγορεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να λύσει την ανθρωπιστική κρίση στο Αλέππο: οι ενδιαφέρουσες ευθυγραμμίσεις και διαφωνίες των άλλων μελών που δείχνουν κάπου στο μέλλον.
-Τουρκία-Ιράκ σε πόλεμο ( προς το παρόν).... ανακοινώσεων: η επίμονη παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων  στο ιρακινό έδαφος που διαψεύδουν τις «ανιδιοτελείς» προθέσεις της Τουρκίας. 
- Γιατί η Ρωσία  μετέφερε στο Καλίνινγκραντ πυρηνικές κεφαλές.
-Η θετική και η αρνητική ατζέντα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολή.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.



Τα Υπ΄Όψιν της 2 Οκτωβρίου 2016

Στα Υπ΄Όψιν της 2 Οκτωβρίου, μεταξυ άλλων:

--Ελλάδα: Ανοίγματα Τσίπρα στην κοινωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω προοδευτικών συναινέσεων: στις επιτροπές, προσωπικότητες και κινήσεις «όμορες» του ΣΥΡΙΖΑ – όλα προ Συνεδρίου: μετά , ίσως, ανασχηματισμός. 
-Τα βήματα προς το κρίσιμο Eurogroup της 10 Οκτωβρίου: ευρωπαϊκή αισιοδοξία για την προοπτική έγκρισης της δόσης των 2,8 δισ. Ευρώ και ελληνικη αισιοδοξία για το πλεόνασμα: εν αρχή είναι η  λιγώτερη ανάγκη για δανεισμό.
-Δηλώσεις Ερντογάν προς την Ελλάδα για να τ’ακούν οι Τούρκοι –αλλά και η Δύση: Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης -που επισύρει και τουρκικές επικρίσεις – δεν είναι άγνοια, είναι σχέδιο: στο βάθος, συριακό.
-Το timing της αμφισβητησης, η «Άσκηση Παρμενίων» και ο πόλεμος των ΝΟΤΑΜ.  
-Ουγγαρία: Προς ακύρωση το δημοψήφισμα για το προσφυγικό λόγω αποχής: η κυβέρνηση αποτυγχάνει να πείσει το κρίσιμο ποσοστό αλλά επμένει να πανηγυρίζει...μόνη της.
-Ισπανία: Η παραίτηση του ανυπάκοου σοσιαλιστή Σάντσεθ απομακρύνει τις εκλογές και οξύνει την αγωνία για το μέλλον του κόμματος.
-Συρία: Γιατί το υψηλό ρίσκο του Πούτιν του αποδίδει.
-Χαλέπι: κλειδί για τον πόλεμο.
-Κολομβία: «Και τώρα τί γίνεται;» Απάντηση ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για την ιστορική συμφωνία ειρήνης κυβέρνησης και ανταρτών FARC - και το όνομα του πρώην προέδρου Uribe επανέρχεται  δυναμικά στην πολιτική ζωή της χώρας.
ΗΠΑ: Στο δρόμο για τις εκλογές:
-Τράμπ σε νέες φουρτούνες: Ποιό είναι χειρότερο; Το «παραθυράκι» της φοροδιαφυγής ή το .. «παράθυρο» της παράνομης χρήσης των εισφορών στο οικογενειακό ίδρυμα;  Νέα ερωτηματικά στο...παραπέντε που συμπεριλαμβάνουν και την...Κούβα.
-Πώς το πρώτο debate επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των Ρεπουμπλικανών: προβλεψιμότητα των αντιδράσεων Τραμπ που τον κάνει ευάλωτο  στην εξωτερική πολιτική: θα ακούει κανέναν στα δύσκολα; Τη θέλει  την προεδρία ή όχι;
-Οι χαώδεις αναζητήσεις για την αιχμή του δόρατος εναντίον της Χίλλαρυ: πώς μπλέκει το ψυχογράφημα  μιάς απατημένης συζύγου με τις οικονομικές προτάσεις των Δημοκρατικών;
-Η ιστορική στροφή των εφημερίδων στις προεκλογικές υποστηρίξεις και το περίεργο timing της ξαφνικής προώθησης ...τρίτου υποψηφίου.
- «Basement dwellers»: Ποιοί είναι και πώς τους βλέπει η Χίλλαρυ: οι παρανοήσεις και η αλήθεια για την αντιμετώπιση των νέων που αναγκάζονται να γυρίσουν στο πατρικό τους.
Millenial voters»: Το τεράστιο ποσοστό των αναποφάσιστων του Μπέρνι Σάντερς: η σημασία της ψήφου τους και η βαρύτητα της σωστής ενθάρρυνσής τους από τον αρχηγό του κινήματος. 



Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.

Friday, October 7, 2016

Τα Υπ΄Όψιν της 25 Σεπτεμβρίου 2016

Στα Υπ΄Όψιν της 25 Σεπτεμβρίου 2016:

-Το διπλό μήνυμα του ΔΝΤ προς Ελλάδα και εταίρους.

 -Κυβέρνηση: Στον αγώνα για το χρέος, είναι η  σειρά των δανειστών να τηρήσουν όσα είχαν συμφωνηθεί την άνοιξη στο Eurogroup.  

-Το πρόβλημα της Τράπεζας Αττικής:  χάος στην οργάνωση και στην εταιρική διακυβέρνηση  και  διασυνδέσεις στελεχών της τράπεζας με στελέχη κυβερνήσεων.

-Διαμάχη  εκκλησίας – υπουργού Παιδείας:
Μάθημα θρησκευτικών ή θρησκειών στα σχολεία: Γιατί η προσαρμογή στην πολυπολιτισμικότητα να είναι ασύμβατη με την ορθοδοξία;
Η ανεξιθρησκεία μας χτυπάει την πόρτα: να ανοίξουμε;
( Ακούστε το ανεξάρτητο link στα ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ )

-ΗΠΑ: Το  πρώτο – και ιστορικό – debate:
-Μεγαλύτερο ατού του Τραμπ:  Οι χαμηλότατες  προσδοκίες  του κοινού.-Μεγαλύτερο ατού της Χίλλαρυ: Η εξαιρετική προετοιμασία. 
-Πώς τα προσόντα των υποψηφίων μπορεί  να λειτουργήσουν αρνητικά και τα ελαττώματά τους....θετικά: ποιές πιθανότητες έχει η λογική της Χίλλαρυ-πολιτικού  απέναντι στο «ένστικτο» του Τραμπ-τηλεπερσόνα ;
-«Τί θα κάνατε αν...» Η παρωχημένη ιδέα των debate: πόσα  περισσότερα θα μαθαίναμε από αντιδράσεις  των υποψηφίων σε  «προσομοίωση» κρίσεων – αντι για επανάληψη γνωστών θέσεων.

-Προσφυγικό, Μινι-Σύνοδος της Βιέννης: Η αναγνώριση της  ανεπαρκούς εφαρμογής  των υποσχέσεων της ΕΕ  και καθαρές υποσχέσεις Μέρκελ για απορρόφηση προσφύγων.

-Ο ανυπάκοος Ρέντσι απαιτεί σοβαρότητα και εφαρμογή των υποσχέσεων της Μάλτας ενώ ο ανυποχώρητος Ορμπάν ζητάει την ίδρυση τεράστιας προσφυγούπολης στη Λιβύη.

-Ισπανία: Οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές των Βάσκων και της Γαλικίας που συνεπάγονται υποστήριξη Ραχόϊ – ενώ οι διενέξεις δυναμώνουν στο εσωτερικό των Podemos.  

-Βοσνία: Το ΝΑΙ στο φαινομενικά αθώο δημοψήφισμα για την τήρηση εθνικής γιορτής που προοιωνίζεται αποσχίσεις – ενώ η χώρα ευελπιστεί να γίνει μέλος της ΕΕ. 

-Βρετανία: Ο Κόρμπιν ζητά τώρα να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit – ενώ το 61% της θριαμβευτικής επενεκλογής του ανησυχεί μερικούς στο κόμμα του: θα αποδώσει η «αριστερή στροφή» ;

-Ελβετία, δημοψήφισμα:  Να παρακολουθούνται οι επικοινωνίες  προκειμένου να αποτρπούν τρομοκρατικές απειλές; Αποτέλεσμα ΝΑΙ.

-Γαλλία: Ξεκινά η μάχη για τις για τις επόμενες προεδρικές με επτά υποψήφιους και δύο φαβορί  της Δεξιάς: Σαρκοζί ή Ζιπέ ποιός θα σταθεί απέναντι στην Μαρίν Λεπέν;

-Συρία, Χαλέπι: Γιατί απέτυχε η εκεχειρία.

-Τουρκία προς ΗΠΑ: Ναι στη συνεργασία εναντίον του ΙΣ – με όρο την μή-συμμετοχή των Κούρδων.

-Αφγανιστάν: Η κυβερνητική συμφωνία με τον διαβόητο αντάρτη που φέρνει νόμιμη πολιτική παρουσία της ομάδας του και σοβαρές.....ανησυχίες σε όλους:  και αν οι συμμαχίες του καθορίσουν το μέλλον της χώρας;

 

https://drive.google.com/file/d/0B1KU27prGcwUeDdmM3hpS2tIT1k/view

 

Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.


 

Τα Υπ΄Όψιν της 18 Σεπτεμβρίου 2016

Στα Υπ’ ‘Οψιν της 18 Σεπτεμβρίου 2016:

-ΗΠΑ, ο δρόμος προς τις εκλογές: Οι πολιτείες με τη σίγουρη και την αμφιταλαντευόμενη ψήφο μέχρι στιγμής, οι τελευταίες μετρήσεις και πότε θα αρχίσουν να ανησυχούν οι Δημοκρατικοί.
-Ξεχάστε τα προγράμματα: Ο αποπροσανατολισμός των media από τον Τραμπ ορίζει ακόμα την «ατζέντα» της προεκλογικής περιόδου–  η αδέξια αντιμετώπιση από τα μέσα εημέρωσης μιας ασυνήθιστης περίπτωσης. 
-Κλιντον –Τραμπ προς το πρώτο debate:
-Οδηγίες ή όχι προς τους υποψηφίους; Οι ευπειθείς, οι άτακτοι και οι ...αφηρημένοι.Πόσο μπορεί η προσωπικότητα του υποψηφίου να βοηθήσει τις εντυπώσεις και τι αποκαλύπτουν προηγούμενες περιπτώσεις.
-Συντονιστές ( moderator) με ουδέτερο ή  καθοριστικό ρόλο; Ποιός θα «διορθώνει» τους μονομάχους;
-Ελλάδα: Οι συνεννοήσεις με τους δανειστές: τι προχώρησε, τί προχωρεί, που είναι οι διαφωνίες.
-Τσίπρας στον ΟΗΕ για την Ελλάδα και το μεταναστευτικό.
-Τράπεζες, διαφημιστικά γραφεία και τηλεόραση: τί προκάλεσε τα δύο πιό πρόσφατα σκάνδαλα - πριν ξεχαστεί.
-Δημοσκοπήσεις: Η ΝΔ του Κυριάκου παίρνει τα πάνω της .
-Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τί υποσχέθηκε...μετά - και τί απορίες μένουν.
-Κυπριακό: Ενώ οι Αναστασιάδης, Μπαν-Κι-Μουν και Ακιντζί συζητούν, το ΔΝΤ συνεδριάζει για τη χρηματοδότηση της λύσης –αλλά η ευχή «δεν είναι χρονοδιάγραμμα», τονίζει ο Αναστασιάδης.
-Βερολίνο: Η ήττα της Μέρκελ και η προοπτική κόκκινης-κόκκινης-πράσινης συμμαχίας που θα θέσει τον τόνο για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017: εχθροί και υποστηρικτές της καγκελαρίου ήδη σε αναμέτρηση.
ΗΠΑ, εκτιμήσεις οικονομολόγων για το πρόγραμμα Τραμπ: οι αριθμοί που δείχνουν  αν το μείγμα είναι καλό.
-«Στα όπλα» εναντίον της Χίλλαρυ και η Εθνική Ένωση Όπλων ( NRA):  Τί φοβούνται ότι θα συμβεί με Δημοκρατικό πρόεδρο.
- Τελευταία ομιλία Ομπάμα στον ΟΗΕ: ο απολογισμός και οι ανυπέρβλητοι  λόγοι που εμπόδισαν  τις αντιπυρηνικές και άλλες επιδιώξεις του προέδρου: ποιές  πραγματικότητες καραδοκούν στη νέα προεδρία.
-Τελευταία συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου: Γιατί η τεράστια χρηματοδότηση δεν είναι τελικά ... τόσα πολλά λεφτά – και πώς ο Ομπάμα αποδυνάμωσε το αμερικανοεβραιϊκο  lobby και ενίσχυσε την Χίλλαρυ μέσω της ιστορικής ...προσφοράς στο Ισραήλ:
-Τι φοβάται ο Νετανιάχου περισσότερο από την αποδοκιμασία της κυβέρνησής του: τον..... Ντόναλντ Τραμπ.

-Συρία: Η συμφωνία της περασμενης εβδομάδας καταρρέει απογοητεύοντας τους αντάρτες που τη δέχτηκαν για να εξασφαλίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια: ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας και γιατί η κωμόπολη Αλ-Μπάμπ μπορεί να  καθορίσει τις νέες γεωπολιτικές παραμέτρους.

-Ρωσία, εκλογές: Σίγουρη η νίκη των προστατευόμενων του Πούτιν – αλλά δημοκρατικώτερες αλλαγές στην διεξαγωγή απομακρύνουν την αμφισβήτηση της νομιμότητας της διαδικασίας.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.