Friday, March 31, 2017

Τα Υπ΄Όψιν της 26 Μαρτίου 2017




Στα Υπ΄ ‘Οψιν της 26 Μαρτίου 2017 μεταξύ άλλων, συζητάμε:

ΗΠΑ: 

-Το Obamacare παραμένει σε ισχύ, βαριά η ήττα για τον «δεινό διαπραγματευτή» - όλοι οι λόγοι μιας αποτυχίας που θα μπορούσε να αποφευχθεί.
-Τί θα χανόταν με το ρεπουμπλικανικό πλάνο και τί μπορεί ακόμα να χαθεί: ποιά ειναι τα ανησυχητικά  «παραθυράκια» στην εφαρμογή.
-Νέο πλάνο τώρα για τη φορολογία: ακόμα πιό δύσκολο – τα διακομματικά συμφέροντα που επηρεάζονται. 
-Συνέχεια της έρευνας για τις ρωσικές διασυνδέσεις: πράξεις και αντιδράσεις που απειλούν την  αντικειμενικότητα της επιτροπής, δημόσιες ακροάσεις που «αναβάλλονται» και γιατί θα ξανακούσουμε τα ονόματα Nunes και Manafort.

ΕΛΛΑΔΑ: 

-Η αξιολόγηση που καθυστερεί και οι απαιτήσεις για πολιτικές δεσμεύσεις: πώς οι δανειστές γίνονται το πρόβλημα της ΝΔ  και όχι ο Τσίπρας.
-153 και όχι υπερψήφιση: Ο αριθμός που χρειάζεται η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το αφήγημα της ΝΔ – θα τον έχει ;
-Το ελληνικό ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών: αλυσσιδωτές συνέπειες της ενδεχόμενης  ανατροπής της «πολιτικής της λιτότητας». 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

-Βρετανία:  Η μεγάλη στιγμή για τη χρήση του άρθρου 50 από την Τερέσα Μαίη – και η απόφαση για μετατροπή των ευρωπαϊκών νόμων σε βρετανικούς
 : επανέρχεται η εθνική κυριαρχία στη χώρα.

- ΕΕ 60 χρόνια μετά: επισημοποιείται η δράση από κοινού με ρυθμούς διαφορετικούς και διαιωνίζεται η ασάφεια για την αλληλεγγύη.

- Η Μέρκελ επικρατεί στο Σάαρλαντ: επιτυχία στο πρώτο τεστ πριν από τις εκλογες του Σεπτεμβρίου.

-Η κεντροδεξιά παραμένει στη Βουλγαρία παρά τη διχαστική...τουρκική ψήφο: επιστροφή Μπορίσωφ και ελπίδες ότι η ΕΕ  παραμένει το αντίδοτο στη φτώχεια.

- Τρείς για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ισπανία: στόχος η  εκθρόνιση των
Podemos από τη δεύτερη θέση – στην πρώτη αμετακίνητος ο Ραχόϊ.

 

Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.

Τα Υπ΄Όψιν της 19 Μαρτίου 2017



Στα Υπ΄Όψιν της 19 Μαρτίου 2017, μεταξύ άλλων:


-ΗΠΑ: 


-Ο προϋπολογισμός που πληρώνει στρατό και τοίχο με επιδόματα θέρμανσης, εκπαίδευση, αλληλεγγύη και έρευνα:  η νοσταλγική επιστροφή στις αξίες του 60’ που κάνει τις ΗΠΑ μή...ανταγωνιστικές και «εγγυάται» απογοήτευση στους υποστηρικτές της.


-Θέσεις εργασίας σε παρωχημένους τομείς και απορρύθμιση  των περιβαλλοντικών ελέγχων γιατί «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι απάτη» (έφη Ντόναλντ). 


-Η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση προσκρούει σε ομοσπονδιακές αντιρρήσεις: «Στοχεύεται συγκεκριμένη θρησκεία» - αλλά η τελευταία λέξη δεν έχει ακόμα ακουστεί στα δικαστήρια.


-Το «ξήλωμα» του Obamacare συζητείται στη Βουλή: μικρές αλλαγές, μεγάλες ανησυχίες αν λάβει αρκετές ρεπουμπλικανικές ψήφους: τα 24 εκ. Αμερικανών που θα μείνουν ανασφάλιστοι κλονίζουν το κόμμα. 


-Στη συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ όπως συνάντηση διαφορετικών κόσμων, μισαλλοδοξία και εσωστρέφεια απέναντι σε ανεκτικότητα και εξωστρέφεια:   συμφώνησαν στην...Ουκρανία και διαφώνησαν σε όλα τα άλλα. 


ΕΛΛΑΔΑ


-Τα δύο σημαντικά ζητήματα για τη συνάντηση του Απριλίου και τί ισχυροποιεί τα ελληνικά επιχειρήματα.


-Τα  αντιμέτρα, το πολυθεματικό αναπτυξιακό πακέτο της κυβέρνησης και οι εμπρηστικές απαιτήσεις στα ενεργεικά που ενδιαφέρουν όλους τους δανειστές εκτός του ...ΔΝΤ.


-Πλησιάζει η ώρα της ψήφισης των μέτρων: γιατί αυξημένη πλειοψηφία θέλουν οι βουλευτές αλλά όχι η κυβέρνηση.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ


- Γερμανία: Παμψηφεί Σουλτς ηγέτης του SPD - αλλά οι λεπτομέρειες των εξαγγελιών που ....λείπουν θα  επιβεβαιώσουν ή όχι το ρεύμα νίκης  στις εκλογές του Σεπτέμβρη.


-Η μάχη για την προεδρία της Γαλλίας: όλοι αναμένουν νίκη Μακρόν  έναντι Λε Πέν καθώς δεξιά, σοσιαλιστές και αριστεροί χάνουν συνεχώς μονάδες. 


-Βουλγαρία, εκλογές: Η οργή και η δυσπιστία, η επέμβαση της Τουρκίας και η αγωνία να παραμείνει στην ΕΕ  το – όμως- φτωχότερο μέλος της. 

ΚΟΣΜΟΣ

- Χάθηκε η μάχη κατά του προστατευτισμού στη Σύνοδο G20 και αγνοήθηκε   η Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: ποιοί επέμειναν και εισακούστηκαν – επιβίωσε όμως η πολιτική για τη συναλλαγματική ισοτιμία και οι ρυθμίσεις  του χρηματοπιστωτικού τομέα.


-Κίνα –ΗΠΑ χαμηλώνουν τους τόνους για τη Β.Κορέα σαν προετοιμασία της  δύσκολης συνάντησης Τραμπ-Σι. 


-Ισραήλ: Υψηλού επιπέδου συζητήσεις  απεσταλμένου ΗΠΑ και ηγέτη των εποικιστών και τα λεκτικά παιχνιδια για το πώς θα λέγονται στο εξής οι νέες γειτονιές στα κατεχόμενα.  


 

Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.






Friday, March 17, 2017

Τα Υπ' 'Οψιν της 12 Μαρτίου 2017

Στα Υπ΄Όψιν της 12 Μαρτίου 2017:

ΗΠΑ

-Αντιφατικός σε   (πάρα) πολλά  αλλά και συνεπής σε ένα: τί αναγνωρίζεται μέχρι στιγμής στον πρόεδρο Τραμπ .
-Τί ...δεν είναι ο Τραμπισμός και τί δεν ξέρουμε ακόμα για ΙΣ, Συρία, Κορέα και το “economic nationalism”.
-Οι αλλαγές στο πρόγραμμα υγιεινομικής περίθαλψης: γιατί χάνουν οι άνω των 60 –και όχι μόνο, γιατί κερδίζουν οι ασφαλιστικές και τί πρέπει να αποδείξουν οι Ρεπουμπλικανοί για να επιτύχουν την έγκρισή του στη Γερουσία.
-Preet Bharara, ο κυνηγός της διαφθοράς στους χρηματιστηριακούς και πολιτικούς κύκλους : Είχε δικαίωμα να τον απολύσει ο Τραμπ ;
-Wikileaks  σπεύδουν να διαφωτίσουν Apple και Samsung πώς να αποφύγουν τις «κερκόπορτες» των software: το ηθικό και νομικό πρόβλημα για τις εταιρίες να δεχτούν ή όχι τη βοήθεια
-Πώς ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλύν τελικά βοηθούσε την ...Τουρκία και πότε το έμαθε η Επιτροπή Μετάβασης στην προεδρία Τραμπ.
-(Η μία μετά την άλλη) πολιτείες στη μάχη κατά της  αναθεωρημένης ταξιδιωτικής απαγόρευσης: αναθεωρημένη αλλά όχι νέα, τα ασφαλιστικά μέτρα ισχύουν.
-Η περίεργη βιασύνη της Κίνας να θωρακίσει τα εμπορικά σήματα Τραμπ: νομιμότητα των ενεργειών και προεδρικές δυνατότητες  ( αν/ όποτε θελήσει) για επιχειρήσεις στην χώρα του ( πληθυσμού) 1 δις.

ΕΛΛΑΔΑ:

-Όλα θα παιχτούν στα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά ενώ ο Τόμσεν επιμένει στην αναδιάρθρωση.
-Η κυβέρνηση επιμένει στι κοινωνικό πρόσημο των αντίμετρων και υπολογίζει στην αναλυτική εξήγηση της διαπραγμάτευσης για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό.
-Σύγκριση ανομοίων: τα τεχνάσματα του ΔΝΤ που φέρνουν τη σύγχυση και την αγωνία.
-Απόφαση Eurogroup: Μεταβατικότητα στα μέτρα για το Ασφαλιστικό ΔΝΤ: Η μεταβατικότητα  ως πιθανότητα – εμποδίζει η προσωπική διαφορά το σώσιμο της «παρτίδας»  ;
-Eurogroup:  Επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων πριν το τέλος του προγράμματος (2018) και αντιμετώπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων εντός της «ευρωπαϊκής κανονικότητας».
-ΔΝΤ: Ευκολότερες απολύσεις και δυσκολότερες απεργίες: καμμιά υποχώρηση.
-Bloomberg: Γιατί ένα νέο μικρό δάνειο συμφέρει και στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ.
-ΝΔ: Οι δύο «φυλές»  θέλουν (;)  εκλογές αλλά  η τρίτη λέει όχι – γιατί ;
-«Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών»: Νέα φουρτούνα ή μόνο...παφλασμός στην αξιωματική αντιπολίτευση ;

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

-Nexit ? Frexit ? Italexit ? Χωριστά ή ...όλα μαζί ; Το Der Spiegel ειδοποιεί να προετοιμαστούμε για τις επόμενες ευρω-αναχωρήσεις και εξηγεί τις διαφορές.
-Ποιός θα ειναι ο διάδοχος οργανισμός  μετά το ΔΝΤ; Σόϊμπλε και Μοσκοβισί διαφωνούν έντονα καθώς διακυβεύεται ο έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών: λέξη-κλειδί η «διαφάνεια» στην οποία δεν υποχρεώνεται ο διακρατικός ΕΣΜ.
-Το ολλανδικό μπλόκο στον Τούρκο υπουργό, ο θυμός του Ερντογάν και η παθιασμένη άγρα της ψήφου των Τούρκων του εξωτερικού για το τουρκικό δημοψήφισμα: η υπόλοιπη Ευρώπη είναι ψύχραιμη αλλά η Ολλανδία έχει ...εκλογές.
-Brexit: Τα άμεσα βήματα της Τερέζα Μαίη και οι παρασκηνιακές συμφωνίες με  επηρεαζόμενες χώρες.
-Γερμανία: Ισοπαλία Σούλτς – Μέρκελ, προμηνύεται ντέρμπυ; Ο Σεπτέμβριος αργεί....
-Πού βρίσκεται η εκλογική κινητικότητα στη Γαλλία και ποιοί οι κίνδυνοι των ξένων επεμβάσεων στις επικείμενες εκλογες στη Βαλκανική.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.