Thursday, June 30, 2016

Τα Υπ΄Όψιν της 26 Ιουνίου 2016



Στα Υπ΄Όψιν της 26 Ιουνίου 2016, αφιέρωμα στο BREXIT:

-Τα σενάρια και τα μοντέλα ειδικών σχέσεων
-Ελλάδα, οι ΗΠΑ και στο βάθος, η Τουρκία: Ποιός ωφελείται μέχρι στιγμής
-Νέα δημοψηφίσματα αποχώρησης; Οι διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να τα προκαλέσουν
-Και Texit στις ΗΠΑ ?
-Τί διδάσκει το Brexit στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016 και τι αποκαλύπτει για τον Ντόναλντ Τραμπ


Μεταξύ άλλων:

-Το Άρθρο 50 και τα σενάρια για το «πώς να μή φύγουμε»:
  1. Να βγάλει  η Σκωτία τα κάστανα από τη φωτιά και όχι τη Βρετανία από την ΕΕ  (χρήση του περιφερειακού βέτο).
  2. Να κάνουμε νέο δημοψήφισμα ( μια και μάθαμε): γίνεται – αν υπάρχει η πολιτική βούληση και αυθεντικότητα υπογραφών.
  3. Να προκηρύξουμε εκλογές: Νέα κυβέρνηση για ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος – αλλά ίσως χωρίς νίκη των Τόρυς.
-Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ο σίγουρος διάδοχος του Κάμερον : η μετριοπαθής Τερέζα Μαίη απέναντι στον ενθουσιώδη οπαδό της ρήξης: Τι χρειάζεται στο κόμμα; 
-Εργατικοί, κρίση και μαζική έξοδος στελεχών: Με τον Τζέφρυ Κόρμπυν θα μείνει κανείς ;
-Επόμενο ερωτηματικό: Νάϊτζελ Φάρρατζ.

Πολιτικά και νομικά βήματα

-Γιατί το BREXIT γίνεται ο παράδεισος των δικηγόρων: τώρα νέες συνθήκες, ειδικές διακρατικές σχέσεις , επιλογή μοντέλου προς μίμηση και αναπαραγωγή ή δημιουργία νέου.
-Οι πρώτες κινήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι πρώτες διαφωνίες μεταξύ και εντός κυβερνήσεων ( να βιαστούμε ή όχι) τί έφταιξε για τον Γιούνκερ ( λαϊκισμός), τί  έπρεπε να είχε γίνει για τον Μακρόν ( δημοψήφισμα αλλά ευρωπαϊκό !)
--Νέα δημοψηφίσματα αποχώρησης; Οι πολλοί – και πολύ- διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να τα προκαλέσουν: από τη λιτότητα και την ξενοφοβία μέχρι την  αλληλοϋποστήριξη χωρών στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.

Συζήτηση:

BREXIT: Αποτέλεσμα παραπλάνησης ή αναπόφευκτη συνέπεια χαρακτηριστικών χώρας και  ελλείψεων στην ΕΕ; 
-Ο ρόλος των ΜΜΕ στο βρετανικό δημοψήφισμα, το δικαίωμα στον πατριωτισμό και η παγίδα του εθνικισμού.

ΗΠΑ:

-Μετά το BREXIT: Τί συμβαίνει με τα στεγαστικά επιτόκια, τις μετοχές, τα κρατικά ομόλογα, τις εξαγωγές αλλά και τις ...διακοπές!

-Το BREXIT θυμίζει στο Τέξας και την Καλιφόρνια ότι  θέλουν να αποσχισθούν από τις ΗΠΑ: «Δεν μας συμφέρουν οικονομικά και επιμένουν να μας λένε τί να κάνουμε». Η διαδικασία και το timing.

-Μήνυμα του Λονδίνου στους  υποψήφιους για την προεδρία: «Μην εμπιστεύεστε τις δημοσκοπήσεις»: Τρείς λόγοι που θα μπορούσαν να στερήσουν την νίκη από την Χίλαρυ.

-Ο μεγάλος «Ντον»: Νέες αστοχίες από τη Σκωτία, πτώση των ποσοστών αλλά η προεκλογική εκστρατεία εξακολουθεί να του αποδίδει: το όφελος του να διεκδικείς την προεδρία για κέρδος και ..διασκέδαση!.

-Πώς ο αγώνας των Δημοκρατικών για την  χρήση των όπλων επιβεβαιώνει τη δύναμη των selfies  να επηρεάσουν την ενημέρωση περισσότερο από τα παραδοσιακά ΜΜΕ: θα  ενισχύσουν την αλήθεια ή θα τονώσουν τη δημαγωγία;

Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας



No comments:

Post a Comment