Monday, October 1, 2018

Τα Υπ΄Όψιν της 9 Σεπτεμβρίου 2018


Στα Τα Υπ’ ‘Οψιν της 9 Σεπτ 2018, μεταξύ άλλων:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
-Αποχαιρετισμός Γιούνκερ και αρχή προεκλογικής περιόδου με ανησυχίες για συντηρητική στροφή μέσα στο 2019.
-Η περίπτωση της Ουγγαρίας: Καταγγελίες και ψηφοφορία για απείθεια στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σουηδία
-Εκλογές με την ακροδεξιά σε άνοδο: Η ώρα των συμβιβασμών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
-Το υπόδειγμα κράτους πρόνοιας ανοιχτού σε όλους  που υπονομεύεται από την προσφυγική κρίση: η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα σε κέρδος και κόστος από την παρουσία των προσφύγων.

Κόσοβο
-Νέες εντάσεις, αδυναμία συνεννόησης και σχέδια αντίθετα με τις αρχές της ΕΕ – ή δείγμα ότι αλλάζει η έννοια των συνόρων; 

ΗΠΑ, εβδομάδα χάους:
-Το πραξικόπημα εναντίον Τραμπ σαν δίλημμα της προστασίας της χώρας ή των θεσμών
-Απόρρητες και ανώνυμες καταγγελίες για ακαταλληλότητα του προέδρου να διοικήσει: ποιόν βλάπτουν και γιατί μπορούν να γίνουν «μπούμεραγκ».
-Οι πρακτικές και οι νομικές διαφορές ανάμεσα στη δυνατότητα καθαίρεσης και στην χρήση της 25ης τροπολογίας του συντάγματος
-Ολομέτωπη επίθεση Ομπάμα, εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές: «Σε κενό δημοκρατίας,  συνεργασία για την αντιμετώπιση της πολιτικής του φόβου» - και η διαφορετική νοοτροπία του προέδρου.
-Ανώτατο Δικαστήριο:: κλειδι για τον διορισμό του συντηρητικού δικαστή δύο ψήφοι και ένα κοινωνικό θέμα - ενώ μεγαλώνει η ανησυχία των προοδευτικών.
-NIKE και ακτιβισμός του καταναλωτισμού
-Χρησιμοποίηση συμβόλων κσι συνθημάτων στην υπηρεσία των πωλήσεων και των αγορών.
-Ιδεολογία και ευαισθητοποίηση ή κυνισμός; Ποιός χάνει και ποιός κερδίζει από την συμμετοχή του «αντάρτη» αθλητή στην διαφημιστική καμπάνια για αθλητικά παπούτσια.

 
Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας  - και για σχολιασμό σε άλλα θέματα με άλλο τρόπο,  επισκεφθείτε τις σελίδες μας  The Greek We Speak και Postcard Stories


No comments:

Post a Comment