Monday, September 4, 2017

Τα Υπ' 'Οψιν της 20 Αυγούστου 2017

Στα Υπ’ ‘Οψιν της 20 Αυγούστου 2017, μεταξύ άλλων:

Ισπανία, Φινλανδία και – ίσως- Ρωσία: τα νέα χτυπήματα

-Τί άλλαξε, τί παραμένει το ίδιο στην τακτική  της τρομοκρατίας του ΙΣ:  «μαλακοί» και «σκληροί» στόχοι,  το νέο προφίλ των δραστών, οι απώλειες και ο συμβολισμός.
-Οι λόγοι  ανησυχίας για ενδεχόμενο χτύπημα στην Ελλάδα και Ιταλία

ΕΛΛΑΔΑ
-Ρυθμοί Μακρόν και ΔΕΘ: Η μεγάλη οικονομική και πολιτική σημασία της επίσκεψης του γάλλου προέδρου.
-Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της φετεινής ΔΕΘ:  τόνος στην περιφέρεια αλλά και ανάγκη απόδειξης βελτιώσεων σε όλη τη χώρα.
-Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σαν νέα «ατμομηχανή» της οικονομίας.
-Οι προκλήσεις του φθινοπώρου: τα έσοδα, η επιστροφή των θεσμών, το Υπερταμείο, ιδιωτικοποιήσεις – αλλά και τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.
-Ποιοί μπορεί να φύγουν , ποιοί να μείνουν στον συζητούμενο μινι-ανασχηματισμό: «κλειδί»  η καλή συνεννόηση από τώρα μέχρι τις εκλογές ( ...όποτε).
-ΔΗΣΥ, η ώρα του αρχηγού πλησιάζει:  Οι χώροι που αποτελούν τον ...χώρο της Κεντροαριστεράς  ( πολυδιάσπαση ή σύνθεση ;)  προβληματίζονται – ποιούς θα στείλουν για υποψήφιο αρχηγό; Τα πρώτα ονόματα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις: Σύλληψη  Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής, στην Ισπανία:  ανήσυχο παρελθόν αλλά χρειάζεται  - ενίοτε - και κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. 

ΗΠΑ
-Οι ενδιαφέρουσες απολύσεις και αποχωρήσεις των προεδρικών συμβούλων: οι λόγοι, οι αφορμές , το timing και από τί κινδυνεύει ο πρώην σύμβουλος για την απορρύθμιση Άϊκαν.
 -Η ταυτότητα, η νοοτροπία και οι ...συγγενείς στην  «ομάδα της Ν.Υόρκης» που έμεινε να στηρίζει τον πρόεδρο: υπερασπιστές του διεθνούς εμπορίου απέναντι στους  λαϊκιστές του συνθήματος “America first”.
-«Έκλειψη»  του ακροδεξιού συμβούλου στρατηγικής Στηβ Μπαννον  - και επανέρχεται αμέσως με μηντιακή πλατφόρμα που θα επηρεάσει τη βάση του Ντόναλντ Τραμπ.
-Πληθαίνουν  οι  διακομματικοί προβληματισμοί για την ηθική της συμπεριφοράς του προέδρου: η τάση για αποτοξίνωση του «σώματος της πολιτικής» ( «body politic») και η νομική διατύπωση που λείπει για να δικαιολογήσει μια πρόταση για καθαίρεση.
-Πολλοστή εβδομάδα με αντιφατικές προεδρικές δηλώσεις  και θέσεις: η ισοπέδωση ρατσιστών- αντιρατσιστών και η τύχη των αγαλμάτων των ηρώων του Νότου.

ΚΟΣΜΟΣ
-Αποφάσεις Τραμπ για την στρατηγική στο Αφγανιστάν: ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας σαν τελική νίκη του Πενταγώνου
-Τί αποκαλύπτουν οι προτάσεις που συζητήθηκαν και ποιά σχέση έχει η ανάθεση του πολέμου σε εργολάβους με τον νέο κινέζικο «Δρόμο του Μεταξιού»
-Κουρδικό δημοψήφισμα: Ποιός χρειάζεται ποιόν και τι μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή – αλλά όχι ακύρωση- του δημοψηφίσματος για την αυτονομία.
-Σ.Αραβία-Ιράκ: Ξαφνική συμμαχία των παλιών εχθρών για την ενίσχυση της ηγεμονίας του ενός και την επιβίωση του άλλου – και στο βάθος, το Ιράν
-Ορτέγα-Φερέρ: Η αυτοεξόριστη εισαγγελέας, ο βουλευτής σύζυγος και τα σκάνδαλα που θαμπώνουν τον ηρωϊσμό των αντιπάλων του Μαδούρο


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας

No comments:

Post a Comment