Tuesday, December 20, 2016

Τα Υπ΄Όψιν της 11 Δεκεμβρίου 2016

Στα Υπ΄Όψιν της 11 Δεκεμβρίου 2016:

-Τραμπ υπονομεύει δημόσια την αξιοπιστία της CIA: Η ιστορική υπηρεσία πληροφοριών που δεν είχε αρκετές...πληροφορίες για την νοοτροπία της νέας προεδρίας Τραμπ.  Θα χρειαστεί να .... διαλέξουμε;
-Τράμπ και Twitter:  Πόσα πρέπει να ξέρει τελικά ο πρόεδρος ; Ο Ντόναλντ «τουϊτάρει» ανεξέλεγκτα και συνεχώς  προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση  και ευκαιρίες σε ξένους να «μαντέψουν» εθνικές γραμμές πολιτικής.
-Τράμπ και προσωπικές επιθέσεις σε όποιον τον δυσαρεστεί: το κριτικάρισμα της προεδρίας γίνεται πιό δύσκολο – οι διαφωνούντες στο στόχαστρο προέδρου και φανατικών υποστηρικτών.
-Αλλαγές σε υγεία και μεταναστευτικό: «Αν δεν το  αποφύγεις για ανθρωπιστικούς λόγους, κάντο για οικονομικούς» η διακομματική συμβουλή στον νέο πρόεδρο.
-Υγιειονομική περίθαλψη στην εποχή Τραμπ: Nοσοκομεία, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκτιμητές επιχειρηματικού ρίσκου και ...πολιτικοί σε διακομματικό συνασπισμό εναντίον της ανάκλησης του Obamacare.
Ανησυχία για το timing των αλλαγών και την έλλειψη εναλλακτικη λύσης που μελετάται έξι χρόνια - άμεσα απειλούμενοι οι καρκινοπαθείς και τα υπόλοιπα 30 εκ των επιτέλους ασφαλισμένων. 
-Μεταναστευτικό: Οι  μεγάλες εταιρίες εναντίον των απελάσεων  λόγω κόστους  για τους φορολογούμενους $400 δις και για το GDP $1 τρις – πιέσεις στον πρόεδρο από όλες τις πλευρές για σχέδιο συμβιβασμού. Θα υπερτερήσουν οι πρακτικοί επιχειρηματίες ή οι πολιτικοί σκληροπυρηνικοί; 
-Οι στρατηγικές κινήσεις Τραμπ:  αλλοπρόσαλλες ή «πανούργες» ; Διορισμός υπουργών με σκεπτικό αντίθετο από τη φιλοσοφία των υπουργείων: πώς διαφαίνεται η προώθηση της συντηρητικής ατζέντας παράλληλα με ένα προεδρικό φιλεργατικό προφίλ.

Ελλάδα:
-Στο αδιέξοδο με το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά εισηγείται εναλλακτική φόρμουλα και προτιθεται να νομοθετήσει από τώρα όλες τις δράσεις για το 1% που θα πηγαίνει για την ανάπτυξη: «όχι» από τους δανειστές και επιμονή στο πλεόνασμ, επι πλέον σκληρά μέτρα και προκαταβολική νομοθέτηση:  η κυβέρνηση το αποκλείει.
-Bonus : Διευκρινίσεις που εξηγούν γιατί δεν ...βλάφτει!
-Οι αμήχανες αντιδράσεις των πιστωτών στο βοήθημα των συνταξιούχων κια την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά: «Γνωρίζαμε για την πρωτοβουλία αλλά δεν ξέραμε τις λεπτομέρειες»  
-Μάχη για τα εργασιακά: το ΔΝΤ απαιτεί την άρση όλων των θεσμών προστασίας των εργαζομενων.   

Ιταλία:
Όλα ανοιχτά για την τράπεζα Monte dei Paschi di Sienna μετά την απόρριψη από την ΕΚΤ του αιτήματος για πίστωση χρόνουγια την ανακεφαλαιοποίησή της  - και προστασία των μετόχων.  
Ποιός είναι ο νέος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι: στενός συνεργάτης του Ρέντσι – καλές σχέσεις με τη Ρωσία, γνώστης της Μ.Ανατολής, προτεραιότητες στα εσωτερικά  .

Γερμανία:
-Αντίπαλος της Μέρκελ ο Μάρτιν Σούλτς : προβλέπεται σασπένς καθώς οι δύο ισοψηφούν.

Ρουμανία:
Εκλογές: Επιστρέφουν οι «αδιάφθοροι»  Σοσιαλδημοκράτες  αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι από ...αλλού: η εκετεταμένη διαφθορά πολιτικού συστήματος δυσκολεύει τον κλασσικό τρόπο σχηματισμού κυβέρνησης.

ΠΓΔΜ
-Εκλογές  σε περίοδο  πολιτικής κρίσης : προσωπικές αντιπαραθέσεις, σκάνδαλο των υποκλοπών και απειλές κατά των θεσμών και της ελευθερίας των ΜΜΕ. : δεν αναμένεται καθαρό αποτέλεσμα αλλά συνασπισμός με δύο αλαβανικά κόμματα.
-Οι θέσεις για το  Όνομα και οι διαφορετικές προτεραιότητες των αλβανικων κομμάτων: πρώτα ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας



No comments:

Post a Comment