Tuesday, December 20, 2016

Τα Υπ΄Όψιν της 4 Δεκεμβρίου 2016

Στα Υπ΄Όψιν της 4 Δεκμβρίου 2016:

ΗΠΑ Τα δύο πρόσωπα του νεοεκλεγέντος.

-Διορισμοί: Το παιχνίδι της εξισορρόπησης ή πώς να μείνουν ευχαριστημένοι και μεσαίοι και ακραίοι.
-Τα Τηλεφωνήματα: Η προσωπική επικοινωνία Τραμπ με τους ξένους ηγέτες , εφιάλτης για τους διπλωμάτες: τί θα μπορούσαν να σημαίνουν για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και για την νοοτροπία του νέου προέδρου (ίσως πολλά - αργότερα,  ίσως και ...τίποτα – προς το παρόν)
-Οι συνέπειες της συνεννόησης με την Carrier και την συνεργαζόμενη εταιρία αμυντικής τεχνολογίας: πονοκέφαλος για τους φορολογούμενους, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για την... κοσμοθεωρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
-Πώς το κλείσιμο μιας συμφωνίας δεν σημαίνει και διαμόρφωση πολιτικής.
-Δημοκρατικοί: Η ενδοσκόπηση που αργεί και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται
-Τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ανακαταμέτρησης των ψήφων.

Ελλάδα: 
Στο... πάρα πέντε της 5ης Δεκεμβρίου , το ΔΝΤ πηγαίνει πίσω το στόχο για τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement): Η κυβέρνηση αποκλείει νέα μείωση αφορλόγητου και συντάξεων.
-Ευρωπαϊκές πιέσεις για σεβασμό στην Ελλάδα διαμέσου σεβασμού στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο».
-Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και γιατί το ενεργεικό δεν είναι το μόνο θέμα: το  Ισραήλ ανησυχεί για επέλαση τζιχαντιστών, κύματα προσφύγων και αποσταθεροποίηση στην Αίγυπρο και το Λίβανο: «Ο χάρτης και παίκτες θα αλλάξουν – και η Ρωσία είναι εώ για να μείνει.»
-Κυπριακό: Οι εγγυήσεις ως η πιό δραματική διαφωνία: Θα βοηθήσει η συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν;
Η Ελλάδα αγωνίζεται για  την πολυμερή του Ιανουαρίου στη Γενεύη αλλά στην Κύπρο οι γνώμες διαφέρουν.

-Ιταλία, δημοψήφισμα, Αυστρία, εκλογές: 
Τα διαφορετικά ΟΧΙ και η νέα ...αταξία πραγμάτων - και οσονούπω σειρά παίρνει η Γαλλία.

-Ματτέο Ρέντσι: Οι προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις δεν εκτιμήθηκαν, ο Ρέντσι πάει σπίτι του, το ευρώ προς τα κάτω και το θέμα τώρα είναι οι ιταλικές τράπεζες: θα υπαχθεί η Ιταλία στο ESM ; Ποιός φοβάται τον Μπέπε Γκρίλλο;

-Η αυστριακή έκπληξη: Η ακροδεξιά ηττήθηκε – καλό και για τη γείτονα ...Μέρκελ, κακό για την Μαρίν Λε Πέν : οι διαφορετικές πηγές της αντισυστημικής δημοτικότητας  με κοινή κατάληξη την ξενοφοβία –ποιά είναι άμεσα η  βαθιά επίδραση της νίκης Τραμπ στον υπόλοιπο κόσμο ( συζήτηση).

-Γαλλία: Στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές, όλοι περιμένουν την απόφαση του Βαλς και την επίδραση του ανεξάρτητου Μακρόν: νέα πρόσωπα με ευκαιρίες για «ροκάνισμα» του θέλγητρου των ακραίων.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας


No comments:

Post a Comment