Wednesday, October 18, 2017

Τα Υπ' 'Οψιν της 10 Σεπτεμβρίου 2017

Στα Υπ’ ‘Οψιν της 10 Σεπτεμβρίου 2017, μεταξύ άλλων:

ΗΠΑ
-Το μικρό όφελος και το μεγάλος κόστος των τυφώνων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
-Νέα μετριοπαθής στάση Τράμπ ή μεμονωμένο πυροτέχνημα ; Ξαφνικά συνεννοείται με τους αντιπάλους και αγνοεί τους υποστηρικτές του: γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι Δημοκρατικοί.

ΕΛΛΑΔΑ
-Το timing της επίσκεψης Μακρόν: Η Ελλάδα στο παιχνίδι εξισορρόπησης της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη ;
- Οι καλές  αντιδράσεις των επενδυτών  και ποιοί τομείς συζητήθηκαν με τις σημαντικές γαλλικές εταιρίες: η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ενδιαφέρει ακόμα την οικονομία όπως και την πολιτική – θα βοηθήσει η εσωτερική οργάνωση του κράτους ;
-Ισχυρό ενδιαφέρον ατόμων και φορέων για την υποψηφιότητα της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς: ο ενθουσιασμός και η .... σύγχυση.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΌ
-Κινητικότητα στην αντιμετώπιση των μεταναστών που μένουν ή θα ...γυρίσουν στην Ελλάδα: το πολύ σημαντικό θέμα των σχολείων.
-Οι ασαφείς και ενδιαφέρουσες αιτίες  που μειώθηκε σημαντικά  το κύμα των προσφύγων από τη Λιβύη προς την Ιταλία: πολτικοί, οικονομικοί  και ...στρατιωτικοί λόγοι.

ΕΥΡΩΠΗ
-Γερμανία, εκλογές:  Αυξομειώσεις των ποσοστών και καθαρή προτίμηση στην Μέρκελ για ηρεμία και τάξη.
-Οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των συζητούμενων μετεκλογικών συνδυασμών: τί θα συνέφερε την Ελλάδα.
-Η  Τουρκία αναγκάζει Μέρκελ-Σούλτς σε προεκλογική σύμπτωης απόψεων.
-Ισπανία: Προς δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
-Η αναστάτωση για τα δικαιώματα της ισπανικής κυβέρνησης και τις πολιτικές αποφάσεις για την εφαρμογή τους:  διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
-Βέλγιο:  Προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  για την «τη συμβατότητα του δικαιοδοτικού συστήματος επενδύσεων (ICS*) με τις ευρωπαϊκές συνθήκες». Μπορεί μια πολυεθνική να καταγγείλει ένα κράτος ; 
-Ουκρανία, η συζήτηση για την άρνηση των κυρώσεων που φανερώνει τη διάσταση Γερμανίας - ΗΠΑ: τι θα σήμαινε η παρουσία κυανοκράνων του ΟΗΕ  μόνο ανάμεσα στους αντάρτες και τον στρατό του Κιέβου.

Β.ΚΟΡΕΑ
-Η ανάγκη να βρεθεί διπλωματικός τρόπος επίλυσης της κρίσης : μήπως ο τρόπος είναι το μοντέλλο του Ψυχρού Πολέμου ;
-Η ερμηνεία της συμπεριφοράς της Β.Κορέας ως αμυντικής και όχι επιθετικής: σημαντική η  αποδοχή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της  χώρας  σαν βήμα για διαφορετικό πνεύμα στις συνομιλίες.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.    


No comments:

Post a Comment