Thursday, November 10, 2016

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο φόβος που μας χωρίζει

Ολα τώρα απαιτούν μια τάξη...οι απορίες, ο ενθουσιασμός, ο θυμός, η λύπη και η χαρά απαιτούν  μια τάξη... μια τάξη στις σκέψεις, στα ερωτηματικά, στα συναισθήματα, στις απαντήσεις.
Μόνο η αδιαφορία δεν απαιτεί ούτε αξίζει απαντήσεις.
Μερικοί απο εμας απορρίψαμε το μικρότερο ρίσκο, τη  "μια απο τα ίδια" διαχείρηση που πρότεινε η υποψηφιότητα της Χίλλαρυ Κλίντον  και προτιμήσαμε να βάλουμε μια βόμβα στο κατεστημένο -αλλά και στο αυριο- με τον Ντόναλτ Τράμπ ως πρόεδρο.
Αλλοι παλέψαμε για μια "τρίτη θητεία" Ομπάμα με την λάθος υποψήφια  και άλλοι αγκαλιάσαμε με λατρεία ενα "σωτήρα" απρόθυμο για θυσίες και αυτοθυσία.
Μερικοί ακόμα πετάξαμε με απογοήτευση την ψήφο μας σε γελωτοποιούς και κομπάρσους άλλων θιάσων.
Αποδεχτήκαμε απο νωρίς τις ελλείψεις των υποψηφίων της προτίμησής μας και συνεχίσαμε να κλείνουμε τα μάτια σε αλήθειες και αποκαλύψεις, να δικαιολογούμε λάθη και προσβολές, να ερμηνεύουμε κατα το δοκούν  απαράδεκτες ή ψευδείς δηλώσεις.
Αλλοι αρπάξαμε την ευκαιρία να "νομιμοποιήσουμε" ενοχές,  ακραίες θέσεις και αντιλήψεις, να αγκαλιάσουμε το φόβο και να προωθήσουμε συνομωτικές θεωρίες.
Και φταίνε πάντα  οι άλλοι: οι υποψήφιοι, οι ψηφοφόροι, οι δημοσκοπήσεις, τα μέσα ενημέρωσης, το Access Hollywood tape, το FBI, τα Wikileaks, ο Asange, άλλα κόμματα, οι experts, οι ξένοι, οι αλλόθρησκοι, οι αντίπαλοι, άλλες κοινωνικές ομάδες...
Θέλουμε αυτά που ξέραμε και οχι τα καινούργια, τους κατ' εικόνα ημετέραν και καθ' ομοίωσιν πλασμένους και οχι διαφορετικούς, τις θέσεις εργασίας που είχαμε και οχι αυτές που η πραγματικότητα και οι συνθήκες επιβάλλουν,
Με την ψήφο μας βραβεύσαμε,τιμωρήσαμε, στείλαμε προειδοποιητικά ή απελπισμένα μηνύματα σε αυτούς που  μας αγνοούν, μας περιγελούν, μας εξαγριώνουν, μας εγκαταλείπουν.
Ανάμεσα στις ατελείωτες αναλύσεις και αυτοψίες που θα ακολουθήσουν για αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε ας αναλογιστούμε και αυτή εδω την ερώτηση: "Τι απομένει οταν ξεσπάει ο θυμός, οταν εχει ακουστεί η κραυγή, οταν εχει διαλυθεί ο καπνός;"
Οι ηττημένοι αυτων των εκλογών δεν είναι απαραίτητα και οι πιο αδύναμοι. Αντίθετα, τωρα αρχίζουν τα δύσκολα για οσους θριαμβολογούν. Απο την Κερκόπορτα εχουν μπει ανεξέλεγκτα φουσάτα και θα απαιτήσουν μερίδιο.
Η Χίλλαρυ θα έχει παύσει απο καιρό να είναι ο εύκολος στόχος οταν τα ακραία, οργισμένα ένστικτα θα μας δείξουν το αληθινό πρόσωπό τους. 
Ο φόβος δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί,  το μίσος εχει απομείνει στο βλέμμα και οι θεωρίες συνομωσίας δεν  πείθουν πια. Ολα αυτά θα   διακρίνονται πλέον πιο εύκολα αλλά δεν θˊ αντέξουν πολυ στο φως ή στον έλεγχο.

- Γιώργος Ζορμπάς για Τα Υπˊ Όψιν

No comments:

Post a Comment