Thursday, June 22, 2017

Τα Υπ' 'Οψιν της 11 Ιουνίου 2017

Στα Υπ’ ‘Οψιν της 11 Ιουνίου 2017, μεταξύ άλλων:

ΕΥΡΩΠΗ

Βρετανία:
Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στη Βρετανία που αναδεικνύουν τις ...τρείς Ιρλανδίες.
-Ο αποφασιστικός ρόλος του DUP που μπορεί να επηρεάσει ειρηνιστικές συνομιλίες και κοινωνικά θέματα στην Ιρλανδία : απομακρύνεται η ουδετερότητα της Βρετανίας ; Θα ξανασυζητηθούν οι εκτρώσεις ;
-Τί είναι ο συνασπισμός  του “confidence and supply”.
-«Κλειδιά» των εκλογικών αποτελεσμάτων: ο τυχερός Κόρμπυν, η σκληρή – αλλά και αναποφάσιστη- ατζέντα Μέϊ και  πού πήγαν οι ψήφοι του εξαφανισμένου  Φάρρατζ και οι ψήφοι της κεντροδεξιάς.

Γαλλία:
Ο  Μακρόν και οι άλλοι
-Το πολιτικό τοπίο μετά την αναμενόμενη νίκη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
-Η εντυπωσιακή αποχή και οι αναμενόμενες κινητοποιήσεις ακυρώνουν τη «λευκή επιταγή» που χρειάζεται ο Μακρόν -  για την εφαρμογή της ατζέντας του στο εσωτερικό που θα διευκολύνει την αναγνώρισή του στο εξωτερικό.

Ελλάδα:
-Eurogroup: Οι λόγοι της αισιοδοξίας για έκβαση που ικανοποιεί και το σύνολο των δανειστών αλλα και την ελληνική κυβέρνηση.
-Συζήτηση και για το μερικό ξεπάγωμα των κερδών ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
-Η γαλλική πρόταση για την ρήτρα ανάπτυξης που θα διευκόλυνε την συμπερίληψη της Ελλάδας στην ποσοστική χαλάρωση.
-Διαφωνία ΕΚΤ-Σόϊμπλε για το μοναδικό εργαλείο του Ντράγκι για να τονώσει τη ζήτηση: οι άλλοι παράγοντες ανησυχίας που υπερβαίνουν το ελληνικό ζήτημα.

Κόσοβο: 
Οι σκοτεινές εκλογικές προβλέψεις επιβεβαιώνονται.
- Οι αντάρτες νομιμοποιούνται ώς νικητές προς εκλεγμένη κυβέρνηση και προωθούν ακραία ατζέντα: ο συνασπισμός που ανησυχεί ΕΕ, Σερβία, Μοντενέγκρο και τα πέριξ.

Καταλωνία:
Νέες διαδηλώσεις για ανεξαρτησία
-Η διχασμένη περιοχή απαιτεί και ορίζει δημοψήφισμα αγνοώντας τις νομικές δυνατότητες της κυβέρνησης Ραχόϊ: ποιά θα είναι τα όρια της αντιπαράθεσης ;

ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ σε απομόνωση
-Ποιό είναι το πραγματικό «αμάρτημα» του Κατάρ και ποιά  η ευκαιρία για την τιμωρία του που έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
-Γιατί η Τουρκία διαχώρησε τη θέση της – οι λόγοι αλλά και η βιασύνη των τούρκων για τη λύση της κρίσης.

Τεχεράνη:
-Η ανησυχητική σύνδεση ανάμεσα στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τεχεράνη, στην Βρετανία και την επικείμενη πτώση της Ράκα:  η νέα φάση του πολέμου του ΙΣ εναντίον των αντιπάλων του.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.




No comments:

Post a Comment