Thursday, June 22, 2017

Τα Υπ' 'Οψιν της 18 Ιουνίου 2017

Στα Υπ’  ‘Οψιν της 18 Ιουνίου 2017, μεταξύ άλλων:

ΗΠΑ
-Τα παρασκήνια της νέας επίθεσης Τραμπ εναντίον της συμφωνίας με την Κούβα: οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, η ανταλλαγή «εξυπηρετήσεων» και η νέα στάση της κουβανικής κυβέρνησης.
-Τα κέρδη που αποφέρει η καρέκλα του προέδρου στις επιχειρήσεις του και η σκιά της έμμεσης αποδοχής «δώρων» - που δεν επιιτρέπεται.
- Η αποθέωση  Τραμπ  απέναντι στα πολυδιαφημισμένα προγράμματα  δεν μπορούν ακόμα να ξεκινήσουν και οι πιό πρόσφατες μίνι-ήττες – ενώ  μεγαλώνει το ποσοστό της ανησυχίας
-Οι «ανάρμοστες» συναντήσεις του Σέσσιονς και τα νέα ονόματα που πλησιάζει η έρευνα του ειδικού ανακριτή.
-Η επίθεση στο γήπεδο μπέϊζμπωλ:  ο ένοχος που δεν ταιριάζει στα στερεότυπα, η ανάγκη επαναδιατύπωσης του όρου «τρομοκρατία» και το ανησυχητικό παιχνίδι της «πολιτικής ρητορικής του μίσους».

ΕΥΡΩΠΗ

Ελλάδα:
Μετά το Eurogroup
-Διαφοροποιήσεις των συνομιλητών και απόφαση για νέα εκκίνηση :  τί θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.
-Η δέσμευση του ΔΝΤ  παράλληλα με την αμετακίνητη προεκλογική Γερμανία.
-Ανώμαλος –ακόμα - ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση: αγωνία για την έκβαση μια δοκιμαστικής εξοδου στις αγορές.
 Επίσκεψη του  τούρκου πρωθυπουργού:
-Συζητήσεις επί της θετικής ατζέντας Τσίπρα που δέχτηκε στο Πεκίνο ο Ερντογάν: καλές προθέσεις   αλλά τα θέματα ευαίσθητα και οι αεροπορικές  παραβιάσεις συνεχείς.
-Στη σκιά του Κυπριακού, των μεταναστών και των Οκτώ,  η Θράκη: Η οικονομική, πολιτική και περιβαλλοντική πρόκληση των τουρκικών αλιευτικών.
Τρίτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ:
-Καθαρή επιβεβαίωση από Νετανιάχου για συνεργασία σε τεχνολογία, εκαπίδευση  και αφαλατώσεις  μέχρι τον αγωγό αερίου EastMed , την ασφάλεια και το real estate:  το ισραηλινό ενδιαφέρον για την τεράστια ελληνική «προίκα».

Γαλλία:
-Ρεκόρ εκλογικών θριάμβων του Μακρόν αλλά και ρεκόρ αποχής:  επαλήθευση των φόβων κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς για την «μονοπωλιακή πλειοψηφία» και εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων που χάνουν.
-Τα δείγματα απολυταρχικής συμπεριφοράς Μακρόν που ανησυχούν τα media ενισχύοντας την μηδενική ανοχή που αποδεικνύουν τα αποτελέσματα – παράλληλα με την αρχή μικροσκανδάλων.
-Κυβέρνηση από νέους, αδοκίμαστους και...ευγνώμονες: τα συν και πλην των συνεπειών της εκλογικής απόφασης για υπέρβαση του διπολισμού.
-Συνάντηση Μέρκελ- για την αναθέρμανση της γαλλο-γερμανική συνεργασίας: θέματα ασφάλειας αλλά και βήματα ενίσχυσης της ΕΕ -  ποιός θα πείσει ποιόν  στην αναμενόμενη διαμόρφωση νέου ευρωπαϊκού οράματος ;


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.




No comments:

Post a Comment