Wednesday, August 29, 2018

Τα Υπ΄Όψιν της 22 Ιουλίου 2018


Στα Υπ’ ‘Οψιν ( Consider These)  της 22 Ιουλίου 2018, μεταξύ άλλων:

ΗΠΑ
-Δεύτερο ραντεβού με Πούτιν παρά τις κατηγορίες: ο πρόεδρος προχωρεί χωρίς αντίπαλο - ας είναι καλά η βάση, οι ενδιάμεσες εκλογές και οι...Δημοκρατικοί.
-Οι συνέπειες των δασμών  σαν νέο όπλο των Δημικρατικών: πότε θα τις υποστούν οι αμερικανοί.
-Πώς η κυβέρνηση μπορεί να αποδυναμώσει τις Δημοκρατικές επιθέσεις για τον διορισμό του συντηρητικού νέου ανώτατου δικαστή: να  τους.....ακούσει και να καθυστερήσει την διαδικασία μέχρι τις παραμονές των εκλογών.
-Νέο ...αριστερό αίμα στους Δημοκρατικούς, χαροποιεί τους...Ρεπουμπλικανούς: κατακόρυφη αύξηση των εγγεγραμμένων στους Δημοκρατικούς Σοσιαλιστές, ελπίδες στην  απροσδόκητη νικήτρια της Ν. Υόρκης και γιατί οι Δημοκρατικοί διστάζουν να προωθήσουν περισσότερο προοοδευτική ατζέντα – οι δυνατότητες και οι αδυναμίες της οργανωσης που ξεκινούν από το ....όνομα.
-Οι μαγνητοφωνήσεις του πρώην στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ: γιατί έχει σημασία που έγιναν και ο προβληματισμός για τα επόμενα ονόματα που θα ακουστούν. 

ΕΥΡΩΠΗ
Επίσκεψη Γιούνκερ σε Τραμπ στα πλαίσια του εμπορικού «πολέμου» ΗΠΑ-ΕΕ.
-Ποιές είναι οι δύο προτάσεις που φέρνει ο πρόεδρος της Κομισιόν στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
-Η αντίπραξη με συμφωνίες με Ιαπωνία και Κίνα και τα όρια των ευρωπαϊκών αντιποίνων: τί δεν μπορεί να κάνει η ΕΕ.
-Πώς οι απειλές Τραμπ για δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες βλάπτουν και Ευρώπη και Αμερική.
-Ο διχασμός στην  υιοθέτηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής άμυναςεναντίον των δασμών και γιατί διαφωνεί η Γαλλία.

Ελλάδα
-  Οι τρείς καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία: το πλεόνασμα, το «μαξιλάρι», η αναβάθμιση από την S&P – και οι ορισμένες προυποθέσεις για απρόσκωπτη πορεία.
-Φουρτούνες στο Ποτάμι – και στο βάθος, ευρωπαϊκή προοπτική ( για πολύ....λίγους) 

Γερμανία
-Διαδηλώσεις προ των εκλογών του Οκτωβρίου στη Βαυαρία εναντίον Ζέεχόφερ και Σρέντερ: απόδοση ευθυνών στην πολιτική τους για την αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς  Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
-Αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία: προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας με άρση μέρους των κυρώσεων και μετριασμό τη ςαυστηρότητας της ταξιδιωτικής οδηγίας: υποψίες για πιέσεις στο υπουργείο από εκπρόσωπους της γερμανικής οικονομίας.

Βρετανία, δημοσκόπηση: 
-Πλειοψηφεί η αποδοκιμασία του σχεδίου Μαίη για το Brexit και η  προτίμηση σε κεντροδεξιό κόμμα και τον Μπόρις Τζόνσον ως ηγέτη των Συντηρητικών.
-Το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων θα υποστήριζαν ένα σαφώς ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό, αντιισλαμικό κόμμα.

Ισπανία
-Νέος αρχηγός στο Συντηρητικό κόμμα : αλλαγή φρουράς από εκπρόσωπο της νεώτερης γενιάς και της σκληροπυρηνικής μερίδας του κόμματος: ο 37χρονος διάδοχος του Ραχόϊ Πάμπλο Κασάδο αντιδρά στο διάλογο με τη Βαρκελώνη, τις κοινωνικές διεκδικήσεις της αριστεράς και την  «δημαγωγική» πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στο πυρηνικό Πακιστάν:
-Γιατί δεν έχει σημασία ποιός υποψήφιος θα υπερισχύσει - νικητής θα είναι ο στρατός.
-Το γεωστρατηγικό δίλημμα της χώρας: Κίνα ή ΗΠΑ ; Τα συν και τα πλην της κάθε πιθανότητας – η τρομοκρατία, οι επενδύσεις  και στο βάθος η αντιπαλότητα με την Ινδία.

Ισραήλ
-Νόμος για εβραιϊκό  «έθνος-κράτος»: οι επικρίσεις για την γέννηση ισραηλινού απαρτχάιντ, οι διεθνείς ανησυχίες για τις συνομιλίες με τους παλαιστίνιους και η επισημοποίηση των εποικισμών ως πατριωτικό χρέος. 

G20:
- Το ανακοινωθέν και η ευρωπαϊκή διαφωνία για τις προϋποθέσεις για την έναρξη εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
-Τα ανησυχητικά νούμερα της Κριστίν Λαγκάρντ για την παγκόσμια και ειδικά την αμερικανική οικονομία,  οι αρνητικές τάσεις στις επενδύσεις στις ανδυόμενες οικονομίες και οι προειδοποιήσεις για προετοιμασία των πολιτών να ανταπεξέλθουν στην διευρυνόμενη αυτοματοποίηση της εργασίας.

Ιράκ
-Συνέχιση των ταραχών στον πετρελαιοπαραγωγό νότο ενώ αργούν ακόμα τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης: καθςρός νικητής ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ αλλά κυβερνά ακόμα ο υπηρεσιακός Αλ Αμπάντι
-Έλλειψη βασικών υπηρεσιών, υψηλή ανεργία
-Πώς οι κυρώσεις στο Ιράν στερούν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Ιράκ: εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης στην Τεχεράνη για συνομιλίες – αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας  - και για σχολιασμό σε άλλα θέματα με άλλο τρόπο,  επισκεφθείτε τις σελίδες μας  The Greek We Speak και Postcard Stories







No comments:

Post a Comment