Wednesday, May 30, 2018

Τα Υπ' 'Οψιν της 27 Μαϊου 2018


Στα Υπ’ ‘Οψιν της 27 Μαϊου 2018:
ΗΠΑ
-Το πολιτικά ...ακριβό Memorial Day – αλλά και οι υπόλοιπες διακοπές του καλοκαιριού: οι διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου και σε τί συμβάλλουν οι πρωτοβουλίες Τραμπ.
- Νέο επεισόδιο πυροβολισμών σε σχολείο: το 2018 ξεπέρασε κιόλας τις επιθέσεις ολόκληρου του 2017 – η ανεξερεύνητη διάσταση του φύλου των δραστών στην απόφαση  διάπραξης των επιθέσεων.
-Τί είναι ιδιαίτερο στις ΗΠΑ σχετικά με την οπλοχρησία: τα συγκλονιστικά νούμερα σε σύγκριση με άλλες χώρες.
-Ομοσπονδιακοί υπάλληλοι τώρα στο στόχαστρο Τράμπ: η αοριστία της «επαρκούς απόδοσης» και η συζητήσιμη έκταση της συνδικαλιστικής δράσης των εκπροσώπων των εργαζομένων.
-Εμμονή Τραμπ στο «spygate»: Διακομματική ενημέρωση του FBI για την κατηγορία κατασκοπείας της προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου, τα συμπεράσματα και ποιοί δεν ...έπρεπε να είναι στη συνάντηση.
-NFL: Νέοι κανονισμοί απαγορεύουν στους αθλητές να γονατίζουν  κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου σαν διαμαρτυρία κατα των διακρίσεων: η διαστρέβλωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης που υποστηρίζεται σαν προσβολή της σημαίας.
Β. ΚΟΡΕΑ
-Προγραμματισμός της ιστορικής συνάντησης Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ούν με σασπένς σαπουνόπερας: τα Ναί, τα Όχι – και πάλι τα Ναί:  αλλοπρόσαλλο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ή συνεχείς παρασκηνιακές συμφωνίες ;
ΕΛΛΑΔΑ:
-Σκοπιανό: Νέο όνομα στο τραπέζι ; Παραμένει η στροφή στη σλαβική κληρονομιά των Σκοπιων ενώ ο παράγοντας Ε.Ε. πιέζει υποσχόμενος.
-ΠΓΔΜ: Non-paper με τα επι πλέον τεστ  στον δρόμο για την Ευρώπη: η ονομασία δεν είναι το μόνο εμπόδιο.
-Ποιά εμπόδια εξακολουθεί να θέτει η Γερμανία στο ΔΝΤ γα το ελληνικό ζήτημα: οι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες συζητήσεων.
ΙΤΑΛΙΑ
-Σισύφιος αγώνας της Ιταλίας: οι ελάχιστες εναλλακτικές.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Ραχόϊ αρνείται πρόωρες εκλογές παρά την μομφή και παρά τις καταδίκες του Λαϊκού Κόμματος.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο θρίαμβος του δημοψηφίσματος  σαν ήττα της Καθολικής Εκκλησίας και καταγραφή μεγάλου χάσματος ανάμεσα στις γενιές κα μικρότερου ανάμεσα στις περιφέρειες.   
ΤΟΥΡΚΙΑ
 Η κατάρρευση της λίρας, η μεταβαλλόμενη σχέση Ερντογάν με τα επιτόκια και οι διεθνείς ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας τις παραμονές της νέας αναμέτρησης.
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
 Προεδρικές εκλογές με δυνατούς πρωταγωνιστές και αμφιβολίες για την διατήρηση της συμφωνίας ειρήνης με τους πρώην αντάρτες της FARC: πώς η ευκαιρία νομιμοποίησης  των ανταρτών προσλαμβάνεται απο πολλούς ώς αδικαιολόγητη αμνηστεία.

Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.    


No comments:

Post a Comment