Friday, March 31, 2017

Τα Υπ΄Όψιν της 19 Μαρτίου 2017



Στα Υπ΄Όψιν της 19 Μαρτίου 2017, μεταξύ άλλων:


-ΗΠΑ: 


-Ο προϋπολογισμός που πληρώνει στρατό και τοίχο με επιδόματα θέρμανσης, εκπαίδευση, αλληλεγγύη και έρευνα:  η νοσταλγική επιστροφή στις αξίες του 60’ που κάνει τις ΗΠΑ μή...ανταγωνιστικές και «εγγυάται» απογοήτευση στους υποστηρικτές της.


-Θέσεις εργασίας σε παρωχημένους τομείς και απορρύθμιση  των περιβαλλοντικών ελέγχων γιατί «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι απάτη» (έφη Ντόναλντ). 


-Η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση προσκρούει σε ομοσπονδιακές αντιρρήσεις: «Στοχεύεται συγκεκριμένη θρησκεία» - αλλά η τελευταία λέξη δεν έχει ακόμα ακουστεί στα δικαστήρια.


-Το «ξήλωμα» του Obamacare συζητείται στη Βουλή: μικρές αλλαγές, μεγάλες ανησυχίες αν λάβει αρκετές ρεπουμπλικανικές ψήφους: τα 24 εκ. Αμερικανών που θα μείνουν ανασφάλιστοι κλονίζουν το κόμμα. 


-Στη συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ όπως συνάντηση διαφορετικών κόσμων, μισαλλοδοξία και εσωστρέφεια απέναντι σε ανεκτικότητα και εξωστρέφεια:   συμφώνησαν στην...Ουκρανία και διαφώνησαν σε όλα τα άλλα. 


ΕΛΛΑΔΑ


-Τα δύο σημαντικά ζητήματα για τη συνάντηση του Απριλίου και τί ισχυροποιεί τα ελληνικά επιχειρήματα.


-Τα  αντιμέτρα, το πολυθεματικό αναπτυξιακό πακέτο της κυβέρνησης και οι εμπρηστικές απαιτήσεις στα ενεργεικά που ενδιαφέρουν όλους τους δανειστές εκτός του ...ΔΝΤ.


-Πλησιάζει η ώρα της ψήφισης των μέτρων: γιατί αυξημένη πλειοψηφία θέλουν οι βουλευτές αλλά όχι η κυβέρνηση.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ


- Γερμανία: Παμψηφεί Σουλτς ηγέτης του SPD - αλλά οι λεπτομέρειες των εξαγγελιών που ....λείπουν θα  επιβεβαιώσουν ή όχι το ρεύμα νίκης  στις εκλογές του Σεπτέμβρη.


-Η μάχη για την προεδρία της Γαλλίας: όλοι αναμένουν νίκη Μακρόν  έναντι Λε Πέν καθώς δεξιά, σοσιαλιστές και αριστεροί χάνουν συνεχώς μονάδες. 


-Βουλγαρία, εκλογές: Η οργή και η δυσπιστία, η επέμβαση της Τουρκίας και η αγωνία να παραμείνει στην ΕΕ  το – όμως- φτωχότερο μέλος της. 

ΚΟΣΜΟΣ

- Χάθηκε η μάχη κατά του προστατευτισμού στη Σύνοδο G20 και αγνοήθηκε   η Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: ποιοί επέμειναν και εισακούστηκαν – επιβίωσε όμως η πολιτική για τη συναλλαγματική ισοτιμία και οι ρυθμίσεις  του χρηματοπιστωτικού τομέα.


-Κίνα –ΗΠΑ χαμηλώνουν τους τόνους για τη Β.Κορέα σαν προετοιμασία της  δύσκολης συνάντησης Τραμπ-Σι. 


-Ισραήλ: Υψηλού επιπέδου συζητήσεις  απεσταλμένου ΗΠΑ και ηγέτη των εποικιστών και τα λεκτικά παιχνιδια για το πώς θα λέγονται στο εξής οι νέες γειτονιές στα κατεχόμενα.  


 

Ακούτε Τα Υπ΄Όψιν με την Έλενα Σπηλιώτη και τον Γιώργο Ζορμπά για ενημέρωση, συζητήσεις και συνεντεύξεις στα θέματα της επικαιρότητας.






No comments:

Post a Comment